comunicat de presa (I)

lcosmin 2

n-am numărat niciodată, dar cred că dacă încep să adun din 1996 și pînă in prezent am scris sute de communicate de presă pentru proiectele și spectacolele mele. am găsit recent din întamplare în cutia cu vechituri, un comunicat destul de vechi, de care mă leagă incă sentimente contradictorii. se referă la concursul organizat în 2005 de ministerul culturii pentru ocuparea postului de director al Centrului Națioanl al Dansului. Adrian Iorgulescu, care fusese numit recent pe postul de Ministru ce fusese părăsit intempestiv de Mona Muscă, a modificat regulile jocului după ce concursul pentru postul de director fusese lansat oficial. incerca probabil să aduca prin usa de dos un alt director la CNDB, am concluzionat noi pe bună dreptate cred. asa am reactionat imediat iar sprijinul international a fost masiv. faxul de la Minister primea pe banda rulanta mesaje de sprijin si scrisori de protest din America si Europa, iar cei candidati care se inscrisera la concurs – eu si Mihai Mihalcea – incercam sa presam Ministerul sa respecte legile. eram practic intr-un meci de ping-pong cu Ministerul, eu ba eram inscris in concurs, ba nu eram…intr-un final de comun acord cu Mihai, ne-am decis să anuntam public ca ne retragem dosarele din concurs urmând să acționăm Ministerul în instanță, în cazul în care concursul s-ar fi ținut. scandalul era imens, se anunțase un protest în fața Ministerului iar presa toată era cu ochii pe situația respectivă. am trimis comunicatul de mai jos, convinși fiind că nu exista nici o șansă. atunci, așa cum scrie în comunicatul de presă, în dimineața zilei de 12 decembrie 2005,  m-am prezentat la Ministerul Culturii la ora 9.00, mi-a retras dosarul de concurs și am ieșit la protest cu portavocea de la don’t ask the blond împreună cu colegii mei. Mihai, colegul meu de baricada, a intrat însă la comisia de concurs. se hotărâse brusc să participe la concurs (!). eu am aflat de decizia lui, dimineatza cand ma pregateam sa-mi retrag dosarul…eu am plecat, el a ramas, restul se stie.

>>>

Motto:

It is time that Romania gets a dance house with a truly international focus. Keeping that in view it is crucial to have a transparent, democratic and international decision making process that reflects the traditions of European democratic procedures. If you want to enable the future director of the dance house to develop activities with the rest of Europe it is absolutely necessary that his/her appointment doesn’t smell any kind of “haut gout”. An international jury with some connaisseurs of the dance world who aren’t necessarily directly involved in the production of dance, would form a good basis to avoid the taste of too close fraternisation between policy and personal interests.” *

[mesaj postat de Walter Heun, director Joint Adventures; director al festivalului “Tanzwerkstatt Europa”, pe site-ul unde fusese lansata petiția pentru sustinerea organizarii concursului in condiții legale]

COMUNICAT DE PRESÃ

București, 10 decembrie 2005

Prin deciziile luate – anularea abuzivã a concursului din data de 7 noiembrie, modificarea Regulamentului de funcționare a CNDB în timpul concursului, modificarea componenței comisiilor de concurs, ceea ce a permis cunoașterea proiectelor noastre de management, și a condițiilor de participare, excluderea într-o primã fazã a proiectului de management depus de Fundația Proiect DCM și, în final, constituirea unei noi comisii de concurs cu încãlcarea legislației existente (Ordonanța Guvernului nr. 26 din 14 iulie 2005 privind managementul instituþiilor publice de culturã, articolul 4, punctul 2) – Ministerul Culturii și Cultelor a încãlcat principiile elementare ale democrației și a compromis șansele ca actualul concurs sã se desfãșoare în afara oricãror suspiciuni.

Luând în considerare faptul cã pânã în acest moment Ministerul Culturii și Cultelor nu a rãspuns public solicitãrilor adresate de societatea civilã și artiștii independenți care au cerut anularea concursului din data de 12 decembrie și desemnarea unui comisii internaționale pentru un alt concurs, care sã cuprindã specialiști în management cultural și dans contemporan (din țarã și strãinãtate) și observatori din partea presei, ne vedem obligați sã anunțãm retragerea proiectelor noastre de management din cadrul concursului pentru postul de director al Centrului Național al Dansului.

Retragerea proiectelor depuse la MCC va avea loc luni 12 decembrie, ora 9.45 la sediul MCC din Soseaua Kiseleff, Nr. 30. Totodatã vã anunțãm cã vom continua demersurile noastre de contestare a actualului concurs prin demararea unei campanii de strângere de semnãturi pentru susținerea poziției noastre și prin semnalarea celor întâmplate prin scrisori și proteste adresate Președinþiei României, Delegației Consiliului Europei în România, Biroului de informare al Consiliului Europei, Transparency International România, Comisiilor de Culturã ale Parlamentului României, ambasadelor, consulatelor, centrelor culturale strãine la București și presei internaționale.

Mihai Mihalcea

Cosmin Manolescu / Fundația Proiect DCM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s