București 2021

IMG_4880

București 2021

A venit primăvară cu mirosurile ei specifice, magnoliile au început să înflorească în București iar viața mea a luat-o din nou razna din cauza complexității vieții triple de artist, curator și producător cultural într-un context balcanico-mioritic aspirant la un titlu european. Puțini știu că unul din unul orașele din România, în urma unei selecții dificile, va deveni în 2021 o Capitală Culturală Europeană la pachet cu un oraș din Grecia (asta în cazul în care Grecia va mai rămăne în Uniunea Europeană până atunci). Recent Ministerul Culturii din România, care coordonează acest proces de selecție, a lansat un site complex cu informații detaliate despre modul de organizare al concursului la adresa www.capitalaculturala2021. Calendarul este simplu și clar, toate orașele interesate să candideze trebuie să depună dosarul de candidatura pînă la 10 octombrie 2015, întâlnirea de preselecție și adoptarea listei scurte a orașelor selectate urmând a se va finaliza la finalul lui decembrie 2015. După această prima etapă orașele preselecționate vor avea la dispoziție circa 8 luni pentru a-și îmbunătății dosarele și candidatura, urmând ca la finalul anului 2016 să fie anunțat orașul care va primi nominalizarea. Pare simplu nu? Pînă acum și-au anunțat candidatura oficial (dacă nu mă înșel) circa 10 orașe. Unele din ele și-au anunțat încă din 2012-2013 candidatura cum ar Cluj, Timișoara, Iași, Craiova, Arad, Alba-Iulia, Sfăntu-Gheorghe, Oradea. Printre ultimele venite pe ringul de dans în 2014 se numără dacă nu mă însel Brăila, Brașov (orașul meu natal) și supriză mare și București, orașul meu adoptiv din 1985.

Pe la colțuri și cumva pe bună dreptate, toată lumea spune că participarea capitalei noastre, nu are nici o șansă de căștig din două sau chiar mai multe motive clare. Unul, pentru că intră foarte tărziu în competiție, doi pentru că avem o scenă culturală bogată cu multe festivaluri (mult prea multe și mult prea axate pe import), trei pentru că este o capitală adminstrată prost și destul de coruptă. In plus se pare că sunt preferate pentru acest titlu cool orașele mici de tipul Plovdiv-ului…. Insă inainte de a discuta despre șansele  Bucureștiului haideți să ne uităm în primul rând la beneficiile generate de o asemenea candidatură. Cu siguranță titlul va acționa ca un catalizator important pentru dezvoltarea orașului nostru (sau măcar a unei zone a oraşului), va dezvolta și diversifica oferta culturală a orașului, va crea noi oportunități de dezvoltare pentru operatorii culturali, pentru artiști și va stimula (sperăm cu toții) creativitatea. De asemenea titlul va aduce de la sine o conexiune importantă cu scena culturală europeană iar economia, infrastructura și turismul vor avea clar de câștigat. Și poate și noi ne vom iubi cu această ocazie orașul și vom deveni mai mândrii că suntem bucureșteni.

Anunțul oficial privind candidatura Bucureștiului la acest program a fost făcut recent cu ocazia inaugurării Hanului Gabroveni și a programului Memoria/ Explorarea/ Imaginarea, proiect ce lansează candidatura orașului București pentru 2021. Am să mă refer aici strict doar la deschiderea Hanului Gabroveni, care pentru mine a fost cred evenimentul primăverii, alături de deschiderea librăriei Carusel/Cărturești (despre care am scris deja). Clădirea hanului care devenise adăpost pentru boschetarii Centrului Istoric a fost salvată acum câțiva ani în extremis de ArCuB și Fondurile Norvegiene printr-un amplu proiect de conservare și reabilitare. Se fac foarte puține lucruri bune în București lateley, însa este clar pentru mine că, recuperarea acestei clădiri de patrimoniu și reintroducerea ei în circuitul cultural, este unul din puținele lucruri bune care s-au întâmplat în ultimul timp aici. Ce păcăt însă că presa națională nu a remarcat acest lucru, scandalul DNA ține în continuare prima pagină a ziarelor și nimeni nu mai are timp de știri pozitive. Dacă n-ați vizitat înca Hanul Gabroveni mergeți, veți descoperi o clădire veche însa foarte nouă….

Revenind la titlul de Capitală Europeană a Culturii – Bucureștiul are clar deja un avantaj, a depășit cumva stadiul de proiect, a arăt că poate reda circuitului cultural o clădire de patrimoniu abandonată, tranformând-o într-un spatiu deschis artelor și oamenilor. Vă dați seama ce bine și cool ar fi dacă în fiecare an o clădire abandonată și dezmembrată ar fi renovată și ulterior oferită artiștilor și operatorilor culturali ? Sau dacă fostele cinematografe de cartie, devenită între timp sedii de bingo sau mai știu ce bodegi s-ar transfora în centre de rezidența pentru artiști ? Dar nu despre asta vroiam să vă scriu. Ci despre faptul că proiectul de candidatură al Bucureștiului va fi cred, unul foarte diferit de cele care vor fi propuse de celelalte orașe. Am aruncat cu buzduganul câteva întrebări în jurul meu și deși nimeni nu prea crede ca Bucureștiul are vreo sansă, eu cred că are ceva șanse, măcar să treacă în turul 2. Sanșa orașului nostru este că avem nevoie urgent de o schimbare importantă la nivelul mecanismelor de cooperare, a mentalităților, a modului în care se finanțează proiectele culturale, a modului în care actul de cultură ajunge la public. Este nevoie multă de investiții în infrastructură culturală, Bucureștiul are nevoie și el de o Fabrică de Pensule ca la Cluj (și poate chiar mai multe) care să dinamizeze sectorul cultural, este nevoie de investiție masivă în patrimoniu în zecile de clădiri din Centrul Vechi care stau să cadă iar oamenii căre trăiesc la periferia lui, trebuie să aibe și ei de ce nu, acces la actul de cultură. Mai cred în candidatura Bucureștiului și pentru că împreună cu o serie de colegi dragi din mai toate disciplinele și zonele creative, avem șansa să ne imaginăm împreună un alftel de București. Mai viu, mai colorat, mai aproape de creatori și de oameni.

Anul trecut, la scurt după închiderea spațiului ZonaD, într-un interviu realizat pentru strategia culturală a Bucureștiului, pe lânga sutele de probleme menționate, la un moment am început să visez cu gura larg despre ce ar avea nevoie Bucureștiul. Și ulterior la începutul anului 2015, am fost invitat să-mi spun părerile despre problemele orașului într-o discuție informală la ArCuB. Și tot vorbind și visând iată că acum am început să lucrez la asta….

Și chiar dacă Bucureștiul nu va fi selecționat, câteva lucruri pozitive tot vor rămâne. In primul rând faptul că oamenii se întâlnesc și stau de vorbă și visează împreună (ce păcat că nu o facem mai des). Și nu este deloc rău, cred, să visăm la un București mai bun și mai apoape de oameni și de artiști. Iar în curând va exista și o strategie culturală și va fi lansat un nou program de finanțare, sper din toată inima mai bun decât anul trecut când s-au finanțat în exclusivitate doar festivaluri și producții. Cred că titlul de Capitala Culturală Europeană 2021 este trenul TGV de mare viteză de care Bucureștiul are mare nevoie pentru a intra într-un proces radical de schimbare a mentalităților, de coagulare și pozitivare a sectorului cultural. Acum este momentul, mâine ar putea fi prea tărziu !

IMG_4879

One thought on “București 2021

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s