india emotionala II

india emoțională II

in 2012 am explorat timp de trei săptămani India și m-am îndrăgostit definitiv de acest teritoriu vast, extrem de colorat și mistic despre care am scris deja aici. așă că la începutul anului 2016 m-a decis ca anul acesta să  organizez o călătorie emoțională în Goa și Kerala cu un grup de iubitori ai dansului. zis și făcut. in februarie o bună parte din noi ne-am cumpărat biletele de avion la un preț imbatabil (250 Euro cu flydubai) și am început pregătile pentru acest nou proiect cultural. timpul a trecut rapid și iată că s-a făcut final de noiembrie. time to go.

india m-a întâmpinat cu drag și m-a învăluit din nou cu lumina ei specială. am aterizat pe aeroportul Vasco da Gama din Goa într-o dimineață lăptoasă, pe 26 noiembrie împreuna cu un grup de exploratori și iubitori ai dansului. prima haltă a fost să ne oprim la un bancomat pentru că India trece printr-o criză de lichidățăti datorită retragerii din circulație a banconetelor mari de 500 și 1000 INR și introducerea unei banconte mari de 2000 INR. o decizie dură a guvernului indian care a provocat haos (sunt cozi lungi la ATM-ul și la băncile indiane) care dorește însă să albească economia indiană. la rugămintea noastră, șoferul a oprit bruc mașina în mijlocul străzii la primul bancomat întâlnit. out of service și este doar 6 AM. la a doua încercare avem noroc. pe o stradă ascunsă, bancomatul păzit de 2-3 câini ai străzii, funcționează și ne livreză doar o banconta mare de 2000 INR, echivalentul a aproximativ 30 USD. we are lucky, imi zic. mașină își continuă drumul către Colomb beach traversând păduri virgine de palmieri mustind de aburii dimineții. într-un final, taxiul ne livrează la La La Land, un resort nou construit în Sudul Goa care va fi gazda noastră pentru prima săptămână indiană. mr. Google, printr-un singur click ne spune ca La La Land este  “a place that is remote from reality “ in care fiecare este/poate fi în lumea lui. Sau expect the unexpected așa cum bine spune ghidul Lonely Planet despre calătoria în India. pe patul meu mă așteaptă o ghirlandă de flori, de bun venit și o scrisoare de bun venit din partea Yoga Land. mă asigur că toata lumea este OK și plec cu Octavian prin bazarul din Patnem beach de unde cumpărăm niște banane și o papaya cât un pepene roșu.  ne întălnim cu Yoko (cel care conduce programul Yoga Land) și ne ducem la culcare încercând să recuperăm orele nedormite din avion. dupa-amiază ieșim la plajă și ne bucurăm de un apus de soare extrem de frumos, dupa care mergem să mâncăm împreună și rămânem la un final welcome drink & talk cu bailley și ceai de tulsi. într-un final fiecare se retrage la cabana sa. eu mă trezesc brusc la ora 3 dimineața și mă duc să meditez în shala de lângă căsuța mea, the Rabbit Borrow. e frumos la shala, e liniște toata lumea doarme iar undeva aproape se aude zgomotul mării…și pentru ca în curând vor ajunge și restul grupului trimit tuturor pe email un mesaj de bun venit cu un decalog de propuneri pentru calătoria noastră emoțională:

  1. Calatoreste, exploreaza si danseaza (atunci cand simti) viata în fiecare zi.
  2. Incepe calatoria în fiecare zi intr-o directie diferita, intr-un mod diferit. Incearca sa-ti creezi un ritual zilnic, personal, in relatie cu natura, locurile si oamenii din jur. 
  3. Prezenta corpului si a sufletului este extrem de importanta. 
  4. Colectioneaza întrebari, emotii si impresii, documenteaza experientele si descoperirile. Încearca sa raspunzi la întrebarile care îsi plac si care îti stimuleaza intelectul (si inima).
  5. Fii deschis pe parcursul calatoriei in India, indiferent de situatiile dificile care pot aparea.
  6. Foloseste-ti din plin cele 5 simturi pe parcursul calatoriei si danseaza atunci cand simti nevoia cu tot corpul si sufletul.
  7. Danseaza in orice moment iti vine, in feluri diferite. Ca sa iti fie mai usor, daca simti nevoia, închide ochii.
  8. Lucreaza cu intuitia ta si timpul tau, urmareste indicatiile oferite de localnici, încearca sa descoperi lucruri si locuri noi. 
  9. Descopera-ți natura salbatica din tine și fa lucruri care te fac cu adevarat sa fii viu/vie. 
  10. In acesta calatorie foloseste-ti din plin imaginatia. Te va ajuta sa descoperi lucruri noi si sa te bucuri de experienta intalnirii cu India. 

adorm din nou spre dimineața pe ciripit de păsărele, în jur de ora 6.00 dupa ce ascult ca prin vis și slubja muezinului de la moscheea din apropriere.  a doua zi, după un pahar de spirulina juice (un amestec de alge, banane și alte fructe) și o scurtă alergare pe malul apei, începem primul curs de yoga cu Yoko, cel care a construit Shala și coordonează programul de cursuri de yoga, energii, tai-chi și ateliere de la La Land ne ia ușor, unii sunt abia sosiți. După o scurtă introducere in Asthanga  Yoga, palmele noastre se impreunează și dau binețe zilei, inspirăm și expirăm de mai multe ori, după care cântâm de trei OM. o incantație specifică pentru trecut, prezent și viitor, adresată lui Vishnu, Ganesha și celorlate zeități indience. trecem după aceea printr-o serie de exerciții de respirații și asane specifice:  mula bandha, uddiyana bandha,the child position, the warrios, fish position….calătoria noastră în India a început. după sesiunea de yoga ne luăm masa de dimineața (care include pe lânga omleta masala), humus, salată și un fel de tocană de cartofi (însă cu alt gust) și pornim în explorarea celor două plaje – Patnem și Palolem. prima, care este mult mai liniștită, va deveni baza noastră. Palolem este mai spectaculoasă cu mulți palmieri însă mult prea turistică după gustul meu.

după un apus de soare intens, care transforma cerul într-un roșu intens și un duș spartan cu apă mai mult rece decât caldă, urmează primul atelier de dans. plec repede spre resort iar la intrare in La La Land mă întâmpină o imagine de tapet, cu palmierii proiectați pe un cer de turmeric-orange. the paradise is here. iar shala mă așteaptă. după câteva exerciții simple de relaxare și conștientizare a corpului inspirate unele din yoga, fiecare dintre noi are parte de o călătorie emoțională. este un exercițiu personal, pe care l-am descoperit lucrând la spectacolul [Fragil] și pe care-l folosesc la începutul fiecărui atelier nou. lucrăm cu energia, masăm și activam musculatura corpului și în final dansam cu un fragment de corp. imaginează-ți că ești cu ochii închiși și 10-12 palme dansează cu tine în feluri diferite…. continuăm să dansăm cu ochii închiși având ca tema valul. același val cu care ne-am jucat pe plajă însă pe care acum îl experimentăm prin intermediul dansului. la început explorăm individual după care în duet și în final conectându-ne la ceilalți. iar la final suntem cu toții un singur val. seara de dans se finalizează cu un exercițiu simplu de respirație și de remorare a primei zile indiene. deși ziua a fost lungă și este deja ora 21, simt că grupul este super energizat și plin de viața. facem un duș rapid și ieșim la prima nostră împreună la Mickey, un beach-bar aproape de plajă amplasat într-o mică pădure de mangrove….se comandă pește la grătar, curry fish, lassi, masala chai și bere kingfisher….se postează din greu pe facebook și se adaugă prieteni noi. In timp ce mânanc imi spun ca ar trebui să țin un jurnal zilnic. Iar după masă, este deja trecut la miezul nopții rămânem la un bailley’s și tulsi ceai. toată lumea pare că se simte bine. aș vrea să pot scrie câte ceva în fiecare zi deși știu că imi va practic imposibil, programul este unul super-intens iar India extrem de colorată. namaste!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s