despre mine

Numele meu este Cosmin Manolescu. Sunt coregraf, performer, curator și director executiv al Fundației Gabriela Tudor. Sunt unul din artiștii care în decembrie 1989 a avut sansa sa fie un martor si participant direct la evenimentele din decembrie, evenimente care ne-au schimbat definitiv si irevocabil viața. Iata ca recent, pe 21 decembrie 2017, am aniversat 28 de ani de când corpul meu si-a luat prima “rație de libertate”.

Aventura dansului a început pentru mine în 1990 în cadrul companiei Orion Balet și cu ocazia proiectului franco-român “La Danse en Voyage” unde am lucrat cu niște oameni extraordinari.  În ianuarie 1992, mi-am dat demisia din compania Orion Balet si împreuna cu Irina Costea, Florin Fieroiu si Mihai Mihalcea începeam frumoasa aventura a Grupului Marginalii. În ianuarie 1997, Tribunalul Sectorului 1 Bucuresti, aproba înființarea Fundației Proiect DCM, prima structura non-profit dedicata dezvoltarii dansului contemporan în România pe care o lansam la apa împreuna cu Gabriela Tudor. În ianuarie 2003 porneam aventura realizarii spectacolului Paradis Serial, prima mea creație coregrafică importantă care a avut o istorie impresionantă fiind prezentat cu succes în țară și în străinătate la București, Catania, Roma, Paris, New York, Lyon, Dublin, Porto, Stockholm, Amsterdam etc.

Intre 1997 – 2008 am inițiat, produs și (co)organizat peste 100 de proiecte coregrafice printre care 6 festivaluri de dans la București, Sibiu și Potsdam, prima Platforma a dansului contemporan românesc, Balkan Dance Platform, rezidențe,  proiecte coregrafice de cercetare coregrafică internționale, de formare profesională și schimb coregrafic derulate la București, Basssano del Grappa, Luxemburg, Londra, Viena, Paris,  Rotterdam, Liverpool, Limassol, Istanbul, Dublin, Riga, Tokyo etc.

Ianuarie 2009 este unul din momentele dificile ale vieții mele, în care, prin pierderea definitiva a Gabrielei Tudorcolega, prietena si partenera mea de viata, se închide cred, un capitol de viata…But every end is also, hopefully a new begining.

La inceput de 2010, împreuna cu Stefania (Ferchedau) începeam sa lucrez la Camera 1306, un spectacol-instalatie pentru o camera de hotel, care ma aducea mai aproape de publicul meu. Iar acum, în acest început de ianuarie 2015, geros si alb, ma lansez în blogosfera într-o încercare de arhivare a istoriei recente a dansului contemporan de dupa 1989.

A început sa ma preocupe acest gînd, de a scoate la lumina momente mai putin cunoscute din istoria dansului, sau cel putin istoria recenta asa cum am trait-o eu, sub influența perioadei în care, împreuna cu Stefania, am ajuns sa luam decizia de a închide spatiul-laborator ZonaD, (2012-2014) unul din cele mai frumoase proiecte de suflet.

Am senzatia ca, mai mult decât oricând, avem nevoie la acest început de 2018, la aniversarea a 28 de ani dedicati dansului contemporan, sa ne cunoastem istoria pentru a ne defini mai bine viitorul. Veti gasi pe acest blog pe lăngă informții despre activitatea mea, articole, cronici pierdute, interviuri,  fotografii sau scurte texte personale referitoare la evenimente la care am fost martor și participant direct și care au avut și au un rol important în devenirea mea si a dansului românesc.

Sper din toata inima ca toate aceste gînduri și marturii, ulterior sa ia forma unei cărți-film-arhivă despre cei 28 de ani dedicati cu dragoste dansului contemporan sub titlul Revoluția Corpului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s